streda 8. decembra 2010

Podľa čoho vyberať matrac

Ako som sľúbila v predošlom príspevku tento sa bude venovať problematike matracov. V prvom rade si musíte uvedomiť akú veľkú postel, resp. posteľný rám máte, aby sa nestalo, že matrac bude príliš veľký alebo malý. A čo sa materiálov týka samozrejme zo zdravotných dôvodov, najmä ak ste alergik, je potrebné kupovať protialergénne matrace.
Najzákladnejšie kritériá výberu matracu, ktoré pred kúpou musíte zvažovať sú:
  1. Treba si uvedomiť čo vám pri predošlom matraci najviac prekážalo.
  2. Matrace na manželskú postel- vo všeobecnosti sa odporúča kúpa dvoch samostatných matracov. Každý partner môže mať totiž iné nároky a potreby.
  3. Rôzne matrace majú rôzne zloženie a podľa toho sa aj určuje či je vhodnejšie ich umiestniť na rošt alebo na pevný povrch
  4. Poťah matrace. Je veľmi dôležitý pre hygienu a čistotu vašeho lôžka. Najlepšie je ak je snímateľný aby bolo možné ho prať alebo sa aspoň ľahko udržiava a čistí.
  5. Životnosť matraca je zvyčajne 5-10 rokov a odporúča sa ho po tejto dobe vymeniť.
  6. Ako pri kúpe každého produktu je rozhodujúca cena.
Druhy matracov:
  • Latexové matrace-majú výhodu v tom, že sú 100% prírodné, majú veľkú výdrž, skvelé ortopedické vlastnosti, sú antibakteriálne, vzdušné čím sa dosahuje ľahké odvetrávanie vlhkosti.
  • Penové matrace- vyrábajú sa z peny za studena, podobne ako latexové sú veľmi vzdušné a majú výbonú stálosť tvaru
  • Pružinové matrace- klasické matrace s vynikajúcimi ortopedickými vlastnosťami
Je už len na vás, ktorý z uvedených kritérií vezmete do úvahy a aký matrac si vyberiete. Myslite však na to, že ide o váš zdravý spánok.

3 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mít kvalitní postel je fajn, ale jak říkáte, zdravotní matrace jsou důležité pro zdravý spánek! Od té doby, kdy jsem si ji pořídil se cítím po ránu mnohem lépe... Vstávat se mi sice stále nechce, ale aspoň nebývám rozlámaný :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som našla tiež fajn článok , je tam napísané viac o tom ako vybrať správny matrac http://www.matrace-vegas.sk/clanok/ako-vybrat-spravny-matrac určite odporúčam prečítať

    OdpovedaťOdstrániť